Liposucția este procedura chirugicală de remodelare a diferitelor zone ale corpului prin eliminarea excesului de țesut adipos (grăsime). Atunci când eforturile susținute de slăbire prin exerciții fizice și diverse diete nu fac față, te poți gândi și la acest tip de intervenție chirurgicală. Zonele indicate pentru liposucție sunt gât, bărbie, brațe, abdomen, talie, șolduri, fese, coapse, genunchi, gambe și glezne. Procedura se realizează prin incizii foarte mici (1 cm), ceea ce permite o recuperare rapidă, cu cicatrici minime.
Liposucția poate fi asociată și altor proceduri de chirurgie estetică, precum lifting facial, reducția sânilor sau abdominoplastia.
Ce poți obține prin liposucție?
Un corp mai clar modelat
Un aspect mai plăcut estetic
Echilibrarea proporțiilor corpului
Contribuie la creșterea încrederii în sine
Ce nu poți obține prin liposucție?
Liposucția nu este o metodă de slăbire, ci o procedură de remodelare corporală. De aceea nu este un substitut pentru o dietă echilibrată și un regim susținut de exerciții fizice.
Liposucția nu este un tratament eficient pentru celulită
Cum știu dacă mi se potrivește liposucția
Liposucția este o procedură care aduce schimbări foarte vizibile asupra corpului tău. De aceea este important ca TU să îți dorești cu adevărat să faci acest pas pentru starea TA de bine. Procedura de liposucție ți se potrivește dacă:
Ești sănătoasă
Ești normoponderală
Nu ești fumătoare sau ești dispusă să renunți la fumat
Te deranjează depozitele de grăsime care nu dispar prin dietă și exerciții fizice
Ai așteptări realiste, ești optimistă în privința rezultatului
Despre Consultație
Consultația pentru liposucție înseamnă un dialog deschis și onest între medic și pacient. Rolul meu de chirug estetician este de a te asculta și înțelege întâi de toate care sunt dorințele și așteptările tale privind corpul tău.
Mai exact:
Îți voi pune întrebări structurate pentru a documenta istoricul tău medical și de utilizare de tutun, alcool sau alte droguri. De asemenea, este important ce medicamente sau suplimente iei și dacă ai alergii specifice.
Ulterior, o examinare clinică generală va stabili starea ta de sănătate și prezența eventualilor factori de risc.
Vom discuta în detaliu opțiunile de proceduri aplicabile pentru liposucție, pentru a ne asigura că țintele tale pot fi îndeplinite prin cea mai potrivită tehnică pentru tine.
Voi face măsurători la nivelul zonelor alese pentru liposucție, voi înregistra greutatea în momentul consultului și totul va fi documentat prin fotografii medicale.
Urmează recomandarea pentru procedura chirurgicală și discuția despre beneficiile, ținta pentru rezultatul final și riscurile asociate procedurii și potențialele complicații.
Este firesc să ai emoții. Te încurajez ca în cursul consultației să pui cât mai multe întrebări. Vrem să ne asigurăm că toate aspectele legate de procedură îți sunt clare.
Pregătirea pentru liposucție
Efectuarea analizelor recomandate la consultație
Se ia în continuare medicamentația cronică sau se ajustează în funcție de recomandare
Trebuie să eviți medicamentele care stimulează sângerarea, cum ar fi aspirina și antiinflamatoarele non-steroidiene
Procedura chirurgicală va avea loc în spital în Cluj, sub anestezie generală. Vii pregătită cu obiectele personale, deoarece vei sta internată o noapte
Îți aranjezi transportul de la spital, pentru ziua operației și cea de externare
Etapele procedurii de liposucție
Prima etapă este anestezia. După un consult preanestezic, în care medicul anestezist va evalua starea ta de sănătate și analizele făcute, el va stabili cea mai potrivită formă de anestezie: generală, sedare sau anestezie locală, în funcție de cazul tău.
Procedura: incizii mici, de câțiva milimetri, se plasează la nivelul zonelor alese pentru liposucție. Inițial, o soluție hemostatică ce conține anestezic local va fi injectată la nivelul regiunii, pentru a permite înmuierea grăsimii. Ulterior, prin intermediul unor canule, se va aspira și evacua excesul de grăsime și lichid.
Pansamente minime vor fi plasate peste incizii
Postoperator vei purta îmbrăcăminte elastică
Riscuri și posibile complicații
După ce am trecut prin tot procesul de înțelegere a motivației tale, prin setul de investigații premergătoare unei intervenții, găsirea și prezentarea celor mai potrivite proceduri, rămâne ca tu să iei cea mai bună hotărâre pentru tine. Aici, trebuie să iei o decizie informată după ce pui în balanță toate beneficiile și riscurile asociate cu intervenția dorită. Acordul tău va fi documentat printr-un Consimțământ Informat Al Pacientului.
Riscuri legate de anestezie
Sângerare, hematoame, echimoze
Modificări ale sensibilității cutanate, care pot persista în timp
Acumulare de lichid, iregularități de contur sau asimetrie, modificări de pigmentare cutanată
Infecție
Edem persistent
În cazuri rare, tromboză venoasă profundă, complicații cardiace sau pulmonare
Fumatul încetinește vindecarea și crește rata de complicații
Recuperarea după liposucție
După operație vei purta pansamente mici și îmbrăcămite elastică. Aceasta servește la minimalizarea edemului și previne acumularea de lichid.
Îți voi lăsa un set de instrucțiuni specifice în ceea de privește: îngrijirea plăgilor chirurgicale, medicamentația necesară recuperării și ce activități poți/nu poți face în perioada de convalescență.
Plăgile chirurgicale se vindecă în condiții optime în decurs de 10-14 zile. Echimozele e posibil să persiste pentru încă 1-2 săptămâni, dar pot fi camuflate cu îmbrăcăminte sau machiaj, pentru a permite interacțiuni sociale.
Postoperator, veti resimiți o senzație de disconfort asemănătoare cu febră musculară. Aceasta se va ameliora treptat. Mobilizarea precoce este recomandată și, în funcție de cât de extensivă a fost procedura de liposucție, în decurs de câteva zile te vei putea întoarce la activitățile tale zilnice. Comparativ cu alte proceduri chirurgicale de remodelare corporală, timpul de recuperare după liposucție este semnificativ mai scurt.
Edemul postoperator se resoarbe treptat pe parcursul a mai multe luni. Durata exactă a recuperării variază de la o persoană la alta. Vei fi consultată la intervale regulate de timp pentru evaluarea îndeaproape a progresului și alte recomandări specifice.
Vei obține rezulatate bune și durabile dacă urmezi îndeaproape recomandările medicale și menții un stil de viață sănătos, o dieta echilibrată și un regim susținut de exerciții fizice